מרפאה וטרינרית ברחובות
0722-216-216
חירום 052-5586464
אחראי נגישות - דר סיטון ערן, דרכי גישה באתר - ישנה חניה צמודה ועליה קלה מהחניה למדרכה . החנות בקומת הקרקע
מחלות כליה בחתולים
כשל כליות אקוטי בחתול יכול להיגרם ע"י הרעלה (נוזל אנטי פריז), חיידקים, תאונה ופגיעה בכליה ולעיתים אחרי חסימת שתן שלא טופלה בזמן. כשל כליות כרוני בחתול מתרחשת כאשר הנפרונים מתים בהדרגה ומוחלפים ברקמת צלקת. כאשר 75% מהנפרונים מתים הכליות מאבדות את היכולת להתמודד עם צרכי הגוף המשתנים ומצטברים בגוף רעלים חנקניים (אזוטומיה). בניסיון הגוף לתקן את הנזקים ולפנות רעלים יש הגברת תחושת צמא ,מה שגורם לשתיית יתר (Plydipsia) מצד אחד, ולהשתנת יתר של שתן צלול מאוד (Polyuria) מצד שני. לרע המזל "בשטיפה" של הגוף עם הנוזלים הנוספים כדי להיפטר מהרעלים נשטפים גם אלקטרוליטים חשובים וחלבון. גורם לירידה במשקל, חולשה ומכאן אפקט דומינו.
בבדיקת דם נסתכל על שלושה מדדים עיקריים 1. קריאטנין- חומר פסולת שנוצר מפירוק מסת השריר, כחלק מחילוף החומרים בגוף-נראה עליה. 2. שתנן- (Urea) חומר פסולת חנקני הנוצר בכבד ומופרש בשתן באמצעות הכליות- נראה עליה. 3. זרחן- בשלבים מתקדמים יותר של הכשל הכלייתי. בשתן בודקים את יכולת הריכוז של הכליות (Specific Gravity) נורמלי לכליות של חתול זה מעל 1.040. אי ספיקה זה 1.020 וכשל כליות בחתול 1.008-1.012. בכשל כליות אקוטי בחתול יהיה גם עליה בסידן ואשלגן. בכשל כליות כרוני יהיה גם אנמיה, עליה בזרחן וירידה באשלגן. ישנן תופעות משניות כתוצאה מאי ספיקת כליות: כיבים בפה, הצטברות הרעלנים בדם מעודדת מחלות פה וחניכיים. הכיבים אינם מוגבלים לפה בלבד- חומרי הפסולת משנים את רמת ה-ph של הדם מה שגורם לצרבת ולהיווצרות כיבים בקיבה, מעיים ובחלל הפה והלשון. כיבים גורמים להקאות, סירוב לאכול ולאובדן משקל. חוסר היכולת לרכז שתן עלול לגרום להתייבשות, שתן דליל מקטין את יכולת הגוף למנוע דלקות וכתוצאה מכך חתולים בעלי כשל כלייתי עלולים לסבול מדלקות חוזרות בדרכי השתן. בכליות מיוצר בין השאר ההורמון אריתרופוייטין המגרה את המח עצם לייצר כדוריות דם אדומות. כשהכליות כושלות גם ייצור ההורמון נפגע ונוצר חוסר (אנמיה). עקב האנמיה יש חוסר באספקת דם לתאים –במאמץ להתגבר על החוסר הלב מנסה לדחוף יותר כדוריות דם אל התאים דבר שגורם לעלייה בלחץ הדם. גם בלי אנמיה, כשיש אי ספיקת כליות מאזן הנתרן משתבש, השיבוש כשלעצמו יכול לגרום להופעת לחץ דם גבוה.
טיפול- בזמן משבר, עירוי נוזלים באינפוזיה לווריד. העירוי נותן לנו גם שטיפת רעלים שהצטברו בגוף ואספקת נוזלים לתיקון ההתייבשות.
טיפול תזונתי-מזון רפואי לחתולים חולי כליות מכיל אחוז נמוך יחסית של חלבון (אבל החלבון הוא איכותי במיוחד), במטרה להקל על העומס של הנפרונים הנותרים ולמזער יצירת רעלנים. המזון דל נתרן להתמודדות ולמניעה של לחץ דם גבוה, ודל זרחן כדי לסייע להוריד את רמות הזרחן הגבוהות בגוף. האוכל עשיר בקלוריות, ויטמינים ובמינרלים כדי להשלים חוסרים הנוצרים מכך שהשתן אינו מרוכז כיאות בגוף.
טיפול תרופתי- לא נועד לטפל בכליות עצמן (נפרונים מתים אינם מוחלפים), אלא להקל על הסימפטומים (בחילה ,הקאות ,צרבת, כיבים ) או על מחלות משניות הנוצרות כתוצאה מהכשל הכלייתי (יתר לחץ דם, דלקות בדרכי השתן ,אנמיה וכו').
הטפיל